неделя, 22 май 2022 г.

Невъзможно... Нали?

2.

Не го бе срещала над половин година, когато веднъж се оказаха в обща група, на която предстоеше планински поход с нощувка в хижа. Чувстваше се раздвоена между радостта да го види отново и безпокойството от това, че беше лоша актриса и го знаеше, а това значи, че не можеше да се преструва на безразлична и се опасяваше, че ще я чете като разтворена книга. Затова си наложи да стои далеч от него и да сведе общуването до „санитарния“ минимум.

Вечерта в столовата хижарите спретнаха купон за голямата софийска група. Получи се доста добре, още повече, че водачите на групата решили да проведат конкурс за „най-добър танцьор/ка“, но в тайна от неволните участници. В края на купона единодушно избрали Мони за победител. Ако тя знаеше за този импровизиран конкурс, никога не би се включила, но се забавляваше в блажено неведение. Поетият алкохол, както и завладяващата музика и окуражителните подвиквания на колегите ѝ спомогнаха да се отпусне и забавлява истински. За пръв път от много дни насам. По някое време колегите я качиха на един стол и тя определено се раздаваше. На следния ден научи от един от ръководителите на групата за „конкурса“ и получи символична награда за първото си място. Почувства как се изчервява до върховете на ушите си. Той бе седял на масата на ръководителите, защото бе приятел и с двама им. А това значеше, че не само я е наблюдавал да се кърши цяла вечер, но и я е обсъждал с другите, и бе дал гласа си за нея. Защо трябваше да пие толкова, защо се остави да я качат на проклетия стол, защо изобщо отиде на този купон, ядосваше се на себе си; трябваше да си остана в стаята и да си легна рано. Какъв срам, Боже мой!

Изминаха още няколко месеца и от един момент нататък Дидо стана постоянно присъствие в университета. Радваше му се отдалеч, а случеше ли се да го доближи, само му махваше с лека усмивка и отминаваше с поглед в краката си. Сигурна бе, че всеки път се е изчервявала, само се молеше той да не е забелязал.

назад       напред

Няма коментари:

Публикуване на коментар