четвъртък, 12 юни 2014 г.

Излет

Здравейте отново! Днес искам да ви разкажа за един наш семеен излет в околностите на столицата. Беше началото на септември 2013 г. и дъщеря ми тъкмо навършваше 1 месец. Маршрутът беше Клисурски манастир Св. Петка – Банкя, но ще започна с града.
Банкя (остар. Банки) е град в oбласт София, 3-ти по население град в областта след София и Нови Искър. Намира се в близост до столичния ж.к. „Люлин“ и гр. Божурище. Той е известен балнеолечебен център. Освен града район Банкя към Столична община включва също и близките села Иваняне и Клисура.
Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях.
Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис-комплексът, националният хиподрум, минералният плаж, близостта до Люлин планина, десетките културни прояви, организирани по време на традиционните празници „Горешляци“ на минералната вода предизвикват интереса на многобройните гости на града.
През 1969 г. село Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София.
Банкя се намира на около 14,5 км западно от столицата София. Разположен е в подножието на Люлин планина, на брега на р. Банкя. Средната надморска височина е между 630 и 800 м. Със столицата го свързват две шосета — отклонението на Мильово ханче по пътя за Сърбия и пътят покрай кв. Филиповци. Градът е част от националната железопътна мрежа с електрифицирана линия.
Град Банкя е съставен от централна част и кварталите Вердикал, Михайлово и Градоман.
Градът е характерен с многото зеленина и слънчеви дни, умереноконтинентален климат, лек планински вятър, богат на отрицателни йони и фоноциди, както и многото лековити минерални извори — това са природни дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт и в същото време екологичен резерват на София. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално-курортна база с високо квалифициран медицински персонал, стотиците излекувани от сърдечно-съдови и инсултни заболявания представляват най-добрата визия на града.
Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 год. При археологически разкопки са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от 4 — 5 в. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от 15 в.
След като България изгубва Македония, хора от Югозападна Македония се преселват в Банкя. Повечето стари банчани са потомци на български македонци и живеят предимно в центъра.
При избухването на Балканската война в 1912 г. един човек от Банкя е доброволец в Македоно-одринското опълчение.
Забележителности на града са:
·         Сградата на Минералната баня - построена през 1907 г.;
·         „Вазов дъб“ - любимото място за почивка на писателя Иван Вазов;
·         Църква „Мчци Кирик и Юлита“ - построена през 1932 г. Осветена от софийския митрополит Стефан;
·         Читалище „Отец Паисий“ - основано през 1928 г. с пръв дарител учителят Владимир Марков. Днес читалището разполага с над 20 000 тома художествена и научно-техническа литература. Най-старият културен институт в града. Активна дейност развиват младежки танцов ансамбъл, детско-юношески танцов състав, хор за стари градски и народни песни, школа за спортни танци, рок група, младежки спортен клуб;
·         Къща-музей „Димитър Благоев“;
·         в близост до центъра е разположен богатият на растителност парк „Кестени“.

След като се излезе от София в западна посока и се стигне Банкя, трябва да се поеме по асфалтиран път, който тръгва от центъра на градчето и извежда до малък, но приятен манастир.
Клисурският манастир „Света Петка“ е действащ женски православен манастир на Софийската епархия.
Разположен е между с. Клисура и гр. Банкя, в близост до София. Намира се на върха на хълм в полите на Люлин планина. От поляната пред манастира се открива изглед към Черни връх.
Координати С 42.726420,И 23.077760
Изграден е през 13 в., обновен през 18 в. Голяма част от манастира е покрита със стенописи, които са рисувани през последните години.
В първоначалния си вид Клисурският манастир Света Петка е бил построен на древен път, свързващ София със с. Брезник. Старата църква е била строена преди повече от 300г., но за съжаление рухнала под бремето на своите години през 1954 г. На нейно място е построена сегашната църква “Света Петка” от игуменката Мария Магдалена (1896-1978г.).
Храмовият празник е на 14 октомври - Петковден.
Малко се знае за този манастир. Въпреки това посетителят не спира да се възхищава пред красотата на неговите стенописи, придружени от цитати от Библията, които се виждат на всички страни. Яркоцветни стенописи с библейски текстове има както върху църквата, така и върху монашеските части, външните стени и портата, което подсилва усещането за духовност и святост, излъчвано от това място. Видно е, че повечето от външните стенописи са правени сравнително скоро, но това по никакъв начин не намалява тяхната стойност. Яркостта и цветността на стенописите се подчертава допълнително от старите ниски сгради в монашеската част, през замазката на които прозира кирпич.
Това е единственият манастир в България, където по стените има изписани библейски стихове и от вътрешната, и от външната стена. Църквичката вътре е много приятна, а скоро е построен и нов параклис.
Ние отидохме първо до манастира. Спряхме колите под дърветата и си направихме пикник. Хапнахме, после разгледахме манастира и черквата му, купихме си светена вода и сувенири от сувенирния магазин, после слязохме в Банкя. Там се разходихме, гледахме и снимахме, после пихме кафе с палачинки в доста приятно заведение, след което си тръгнахме към София.
Снимки можете да видите тук (преди тях има от други пътувания), а равносметката в цифри е:

период
бюджет-лв
дистанция-км
снимки-бр.
7.9.2013
Няма данни
50
26


До нови срещи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар