петък, 3 юни 2022 г.

Невъзможно... Нали?

 14.

На следващата сутрин, след като закуси в хотела, мина през близкия супермаркет и купи две кутии сок – вишна и касис, и 10 картонени парти чаши, и тръгна към болницата. Почука и влезе.

-          Добро утро! По-добре ли си днес? – попита я с усмивка, като с жест посочи двете кутии, в смисъл „коя искаш да отворя“. Тя кимна към вишната.

-          Мда, има напредък. Благодаря, че попита. А ти как спа? Нещо интересно снощи? – намигна му закачливо и той се усмихна широко.

-          Абсолютно нищо. Заприличвам на монах по поведение. – вдигна очи към тавана.

-          Лошо, колега, лошо! – цитира фраза от ретро БГ филм и се засмя високо.

-          Така. За какво искаш да си говорим днес? Сериозни неща или нещо...

-          О, не. Стига толкова сериозности. Искам да ми разкажеш за пътешествията си. Бил си на 5 континента и какъвто си сладкодумен, сигурна съм, че ще ми заредиш батериите.

-          Както кажеш. За къде искаш да чуеш най-вече? – поинтересува се мъжът.

-          Азия, Източна. АТР[1]. Това е безумно интересен регион. Искам подробности. – настани се удобно, глътна сок и се приготви да слуша.

Дидо ѝ разказа за пътуванията си в Източна Азия, както бе пожелала. Как три чáса се разхождал по Великата китайска стена и в двете посоки не се виждал край – нито, откъдето тръгнал, нито накъдето вървял. Каза ѝ за пътуването си с Шинкансен – влакът-стрела в Япония. Докато прочел „Война и мир“, адаптиран специално за японците във вид на комикс, в двуезичен вариант – на английски и японски, стигнал до крайната гара. Мони остана потресена от идеята за комикс „Война и мир“. Какво ли не измислят тези японци! Разказа ѝ също за филипинските вулкани и за езерото Байкал – нейна отколешна мечта. След два чáса приказки тя се измори и Дидо реши да я остави да почива.

-          Чух за становището по доцентурата ти. Много съжалявам! То провали ли те или все още имаш шанс? – попита с искрена загриженост, защото знаеше какъв „научен шамар“ е това. И знаеше също, че той не го заслужава.

-          Как разбра? – той бе наистина изненадан. Вярно е, че Мони се интересуваше от ставащото в университета, но все пак не беше там редовно, за да е в течение.

-          Нина ми каза, а после на сайта на ВУЗ-а прочетох самото становище. И така се ядосах! Ако беше пред мен тая професорка, щях да я заплюя, честно ти казвам! – ядоса се тя.

-          Недей, няма смисъл от това. А и сега си имаш по-големи проблеми. – опита да я успокои.

-          Не ми каза дали тя те провали? Все пак такива решения се взимат с мнозинство, а не единодушно. Имаш 4/5 положителни становища и 2 положителни рецензии. Това трябва да е достатъчно, все пак. – настояваше на своето Мони.

-          Отложиха гласуването за септември заради новата вълна на ковид. – отговори ѝ тихо.

-          Трябва да мине. Ще стискам палци до побеляване. – обеща му тържествено жената.

-          Тогава нищо друго не искам. Даже да не стана доцент... – започна да казва.

-          Ще станеш, защото знаеш и можеш. Защото правиш повече от всеки друг в тоя факултет и тези усилия не трябва да отиват напразно, да се пропиляват. Аз вярвам в теб – завърши

-          Значи, че все едно съм станал. Твоето мнение ми е в пъти по-важно от на онази шушумига. Щом ти си до мен, нищо друго няма значение. Благодаря ти, принцесо, за вярата в мен, усилията, които полагам за науката и нашето НПО, на което съдействаш. Сега ще те оставя, но утре съм тук отново. Искаш ли нещо? – тя поклати глава.

Наведе се и я целуна по челото, след което каза „чао“ и излезе от стаята. Мони остана насаме с мислите, тревогите, надеждите и страховете си...

По време на вечерната визитация в 20:00 ч. лекуващият лекар махна превръзките и огледа раните. Заключи, че заздравяват добре, но Мони още не биваше да натоварва краката си с ходене. Тя го изгледа смаяно и попита как да се придвижва. С количка, отвърна докторът без следа от хумор по лицето си. Тя парира с:

-          И откъде да взема количка? Аз дори не съм в София. А като стана въпрос, кога ще ме изпишете, за да се прибера в София? – вече не се сдържаше и гласът ѝ бе висок.

-          Изписваме те утре, а за пътуване до София ще почакаш поне седмица след това. – отвърна и най-спокойно си излезе, без да обърне внимание на потресеното ѝ лице.

Мони поседя няколко минути, докато се опомни от шока, облегна се назад и се разплака. Чувстваше се толкова безпомощна и самотна. Как ще се оправя? Хем я изписват, хем не я пускат да се прибере. Къде ще живее цяла седмица? Под някой мост на Янтра? Не трябва да използва краката си, а количка, но откъде да я вземе? Беше толкова объркана и нещастна...

Влезе санитарката да почисти стаята и видя жената в това състояние. Стана ѝ жал за нея и я попита какво е толкова ужасно. Мони сподели тревогите си без да се замисля. Поне ѝ олекна. Жената опита да я успокои с думите, да не се притеснява, всичко щяло да се нареди; и излезе.

Тази нощ Мони не мигна чак до зори, когато я събуди сутрешната визитация. Докторът потвърди решението си за изписване на пациентката същия ден и излезе. Тя се отчая. Помисли си за Дидо – той сигурно би намерил изход от иначе безизходната ситуация. Но не му звънна. Не искаше да му дължи и това. Трябваше да се справи сама.

Обади се на регистратурата и помоли да ѝ издадат болничен; не само за престоя в болницата, а и за времето, в което не трябваше да работи; дори нямаше да е в София. Продиктува данните на фирмата-работодател. Още в деня, когато Дидо ѝ донесе телефона, тя се свърза с шефа си и го уведоми, че е претърпяла инцидент, вследствие на който е хоспитализирана и е извън града, така че скоро няма да дойде в офиса. После я очаква дълго възстановяване в домашни условия. Искаше да бъде максимално коректна. След това отвори сайта naemi.bg и започна да си търси квартира. Нямаше как да стои поне седмица, а можеше и по-дълго, в този скъп хотел.

Така я завари Дидо. Почука и влезе, а тя бе толкова съсредоточена в телефона си, че дори не го забеляза. Прочисти гърло и поздрави, а тя така се стресна, че подскочи в леглото. Погледна към него с невиждащ поглед, отчаянието я сграбчи отново в ноктите си и жената се разрида.



[1] Азиатско-Тихоокеански регион. Включва 20 държави с излаз на Тихия океан + Хонконг

назад  напред

Няма коментари:

Публикуване на коментар