сряда, 8 юни 2022 г.

Невъзможно... Нали?

 19.

Сутринта станаха и се подготвиха за новия ден. Слязоха за закуска в ресторанта и Мони попита Дидо какви са плановете му за деня. Отговори ѝ, че смята да работи. Мони посърна леко, но не каза нищо – знаеше колко е важно за научната му кариера да работи упорито и както винаги, чувстваше се виновна, че сега е тук с нея и си губи времето, вместо да работи под пълна пáра в София. Затова не изрази на глас желанието си да се разходят из града. Помисли да тръгне сама, но още не се справяше добре с управлението на количката, а и на много места липсваха рампи, което обричаше идеята ѝ на провал още в зародиш. Сети се, че имаше градина някъде около хотела, където можеше да прекара няколко приятни часа, в компанията на е-книгата в телефона си.

Хапнаха и обратно на хотелската рецепция, откъдето трябваше да идат в апартамента си, Мони помоли служителката да извика пиколо, което да я заведе до градината. Дидо се изненада, че Мони знае за въпросната градина, за която той не бе чувал и предложи сам да я придружи, но тя отклони молбата му с аргумента, че той трябва да работи, а тя иска да почете на въздух. Той се качи в стаята си; пиколото дойде и забута количката на Мони към вътрешния двор. Тя си хареса 1 маса и той я закара до нея. Попита я има ли нужда от нещо и тя помоли да ѝ изпратят келнер от бара с меню.

Настани се колкото можеше по-удобно и извади телефона от чантата си, за да зареди приложението за е-книги. Тъкмо отвори на конкретната страница и дойде келнерът с менюто:

-          Ако позволите, мога да Ви препоръчам нещо – каза младежът с усмивка.

-          Разбира се. Кажете. – отвърна му дамата.

-          Ако пиете алкохол, бих препоръчал да опитате ирландското кафе – прави се с много малко ирландско уиски на дъното. А уискито е страхотно – докараха го онзи ден, направо от избите на дестилерията – от самия производител, който е приятел на България, идвал е няколко пъти и е направо влюбен в града ни. – разказваше разпалено момчето.

-          Добреее... аз не пия уиски по принцип, но ще пробвам специалитета. – намигна му.

-          А, за да не стане така, че да остана без кафе, донесете за всеки случай и едно виенско. Това ще е география с аромат на кафе и вкус на Irish – усмихна му се отново.

-          Веднага! Няма да съжалявате, гарантирам. – допълни келнерът и влезе в сградата.

След 5 мин. донесе едно ирландско кафе в стъклена чаша със столче, виенско в порцеланова с много сметана и бутилка трапезна вода. Тя се зачуди дали няма да получи бадеми към уискито, но младежът сервира и се отдалечи. Тя посегна неуверено към стъклената чашка и я поднесе до носа си. Очакваше да я удари миризма на спирт, но нищо подобно – ароматът на кафето бе по-силен от малца в уискито. Тя отпи бавно малка глътчица, задържа в устата си, за да усети всички нюанси на вкуса и чак след това преглътна. Допадна ѝ. Но, за да не падне сметаната на виенското, първо изпи него, а след това ирландското. Между тях си оправи вкуса с вода.

Междувременно четеше някакво посредствено криминале, в което от 23 стр. се досети кой е убиецът, а вече беше на 302 стр. и полицията нямаше идея кой е, и Мони започваше сериозно да се дразни от тази жалка „литература“, в която дори suspense не беше на ниво. Отказа се от „произведението“ и с раздразнение за изгубеното време, и с облекчение за взетото решение, изтри файла от телефона си.

Реши да потърси нещо друго за четене. Започна да рови в интернет и попадна на новина от предишния ден: „Жена с неуспешен опит за самоубийство: МС е открита в сервизно помещение на хотел Х в гр. У, в безсъзнание поради силна кръвозагуба. От болницата коментират, че жената сама е нарязала ходилата си със счупено стъкло... Изписана е и се намира в същия хотел...“.

Мони почувства как ѝ се завива свят; беше сигурна, че Irish нямаше нищо общо с това. Подгади ѝ се, а очите ѝ се напълниха със сълзи. Защо трябваше да стигне до медиите? Тя не беше известна личност – певица, актриса, депутат или инфлуенсър... Тя беше никой. Защо трябваше да пишат точно за нея? Не бяха ли останали по-интересни клюки в страната, че нея да...

Десетина минути по-рано в стаята на Дидо на таблета му падна батерията и той си позволи да влезе в стаята на Мони и да рови в сака ѝ в търсене на зарядното. Намери го и включи машинката, като смяташе междувременно да продължи работата си, но всъщност той не бе наясно, че когато iPad се зарежда, не може да се оперира с него; нито едно приложение не работи добре. Трябваше да го остави да се зареди и след това да продължи работа. Поради тази причина мъжът слезе на рецепция и попита как да стигне до градината. Упътиха го и той излезе.

Не бе трудно да открие Мони – по това време тя бе единствен посетител там, и отиде при нея. Откри я разплакана и трепереща, нещастна до мозъка на костите си или поне така изглеждаше. Той седна до нея:

-          Мони, какво ти е? Защо плачеш? Какво е станало? – той се притесни не на шега. Тя само хълцаше и не бе в състояние да отговори.

Дидо се зачуди какво да прави. Галеше раменете ѝ; опитваше да я успокои с гласа си; говореше... Опита отново с въпрос какво е станало. Тя му посочи телефона си. Мъжът го взе и погледна екрана. Всичко му стана ясно. Имаше си хас да не плаче и да не се разстройва. Обзе го силен гняв:

-          Мизерници! Намерили кого да нищят. Мамка им клюкарска! – но се сети, че така не ѝ помага и се зае отново:

-          Мило, не плачи. Знаеш, че само търсят евтини сензации, за да имат повече гледания... Няма смисъл да се разстройваш заради това. Просто не си струва. Сега ти трябва спокойствие и тишина, за да си почиваш и се възстановяваш... Моля те, не им се давай!

-          Моля те... – проплака тя – моля те, махни ме оттук. Не искам да... – в този миг откъм хотела се чуха гласове...

-           Искаме да разговаряме с Моника Стоянова. Ние сме от в-к Уикенд... – отговориха им, че не може, но гласовете наближаваха градината. Мони се ужаси. Посочи с пръст:

-          Върви натам, бързо! – Дидо я забута в указаната посока, като се надяваше, че Мони има представа къде отиват.

Тя посочи вляво и надолу, той изпълняваше точно. След миг гласовете вече не се чуваха, а двамата бегълци бяха стигнали задния вход на хотела, откъдето влязоха вътре и директно се насочиха към асансьора. Обаче си отдъхнаха едва, влизайки в апартамента.

Мони влезе в стаята си, като не можеше да се успокои. Дидо се обади по вътрешния телефон на рецепция и предупреди в никакъв случай да не уведомяват репортерите къде са те с Мони и, ако се налага, да извикат полиция. Обясниха му, че охраната се е намесила и ги е изхвърлила.

Влезе при нея. Беше неестествено тихо и тръпки преминаха по кожата му. Тя бе с гръб към него. Повика я. Нищо. Мина пред нея. Главата ме клюмнала встрани, ръцете висяха безжизнено, очите не реагираха. Божичко!, помисли си, но протегна два пръста и ги постави под ухото ѝ. Пулсът беше ускорен, а лицето и ръцете ѝ бяха студени. Припаднала е от шока, отдъхна си и се наведе към нея. Взе я на ръце и я положи на леглото. Спомни си уроците при първа помощ: ако човек е изпаднал в шок, поставете тялото в противошоковата поза (която си спомни) и го завийте, защото тялото бързо губи топлина. Той я обърна настрани, зави я с одеялото, после прибави и своето отгоре. Напръска леко лицето ѝ с вода, потупа леко бузата ѝ като я викаше по име. Трябваше да я събуди на всяка цена, иначе жизнените ѝ показатели щяха да отслабват, докато не спрат съвсем.

назад  напред

Няма коментари:

Публикуване на коментар