сряда, 2 април 2014 г.

Слово за приятелите

С някои се познавахме отпреди. С други се запознахме на 15 септември. Паметен ден. Сближихме се и станахме добри приятели. Имаше всичко – и радост, и тъга – но бяхме единни и понасяхме всичко заедно. Това ни сплоти още повече. Имаше двойки и шестици, тройки и петици, и четворки, но не се отчайвахме. Имаше отсъствия, уж на лекар ходил някой, но все пак се подкрепяхме и даже прикривахме. Спорихме и се смеехме, плачехме и се утешавахме. Имаше тежки моменти, но всичко преживявахме всички заедно. Съществуваха помежду ни кавги, но и тях изправяхме с воля и добри чувства.
И така... след труд и тук-там малко мързел, след смях и „горчиви“ физиономии, учебната година мина, свърши.
И сега... Дойде време да се разделим. Но не унивайте, приятели, не ще се видим месец-два – не цяла вечност.
Затова пък есента училищния двор голям ще изпълним с радостни крясъци и възгласи. И тогава, хванати за ръце, ще си кажем „Добре дошли, приятели, пак в моето сърце!“ И ще се занижат пак весели и грустни дни, ще се редуват радост с тъга и щастие с мъка. Но пак ще бъдем заедно и тъй ще ни бъде по-лесно.
И на класната си също дължим много. И ядосваше се тя, и ни говореше, но бяхме ние слепи и глухи за думите й. За което от сърце я молим да ни извини. Твърде сме млади и неопитни и затуй се мислим за господари на света, а по-скоро сме господари на илюзиите. Никой не е идеален. И аз не съм. Но се надявам, че през тази година все за някого съм била полезна и все на някого съм помогнала. Дано. Нека обещаем на класната си мила, че през идната година ще сме по-добри, по-разумни  и по-малко слепи и глухи за съветите й.
А сега да свършвам с думите, дано на някого са харесали, и да излизаме навън, че весела ваканция ни чака. Ще се забавляваме, нови приятели ще търсим и нови приключения, но приятелите стари не ще забравим ний, нали?!

ВЕСЕЛА ВАКАНЦИЯ, МИЛИ СЪУЧЕНИЦИ! 


                                                                                                                         Юни, 2000 г., Монтана

Няма коментари:

Публикуване на коментар