събота, 5 април 2014 г.

Пролог

Пролог

Мони беше отишла да се разходи в парка. Обичаше да ходи там сама, със слушалките на mp3-плейъра в ушите си, като се наслаждаваше на любимата си музика по време на разходката. А, ако ú омръзнеха записаните парчета, джаджата имаше и радио, което разнообразяваше плейлист-а ú.
Както ходеше, заслушана в любимото си парче и загледана наникъде, без малко да се блъсне в един господин, който разхождаше кучето си. Висок и доста привлекателен господин... После си мислеше, че за тази част от секундата, в която едва не го блъсна, всъщност бе успяла да ги разгледа, него и любимецът му, по-детайлно отколкото си мислеше (и отколкото ú се искаше). Смотолеви набързо едно „Извинете! Много съжалявам” без въобще да погледне към него и отмина. Не, защото не искаше да говори с него, а защото не искаше да види колко се бе изчервила. Докато той отвори уста да каже нещо, тя вече бе отминала със завидна скорост за човек, разхождащ се сам в парка. Той се усмихна на себе си и се наведе да погали кучето си.
Мони продължи да обикаля парка като сега се замисли за случката. Тя всъщност много харесваше кучета; не всички кучета обаче: по-точно харесваше домашни и обожаваше полицейски кучета, но ненавиждаше бездомните помияри; изпитваше див ужас от тях, при това не без причина.

Преди няколко години в една забутана безлюдна уличка в квартала цяла глутница бездомни кучета я бе нападнала; тя викаше, крещеше, риташе, опита се да избяга, но без резултат: бяха твърде много – цяла дузина я беше обкръжила от всички страни, блокирайки по този начин всеки път за бягство от тях. Две от кучетата я ухапаха: десния крак – по прасеца и левия крак – по глезена. Извади късмет – ако подобно преживяване може да се определи като късмет – беше студено, ноември, и тя бе с високи до под коленете ботуши; именно тези ботуши поеха кучешките захапки; после по тях ясно се виждаха следи от зъбите им. Нямаше идея как и защо се отърва – може би кучетата разбраха за ботушите и че няма лесно да се доберат до месо, и загубиха интерес, но във всеки случай тя се възползва от пролуката в обръча им и излезе от него като забърза към главната улица, едва дишайки и с разкъсани дънки, които висяха на парцали по краката ú. Беше тръгнала към фотостудиото, за да вземе готовите снимки, поръчани предния ден и реши, че няма да се връща да се преоблича, защото нямаше да ú стигне кураж да излезе и да мине отново по същата улица. Така че, треперейки с цялото си тяло,  отиде и си взе снимките, прибра се и се събу, хвърли дънките в боклука и огледа краката си за евентуални поражения; ако имаше и най-малка драскотина, трябваше да ходи в ХЕИ да ú бият ваксини против тетанус и бяс. С облекчение констатира, че последното нямаше да се наложи: кожата бе съвършено здрава. Ботушите бяха поели всичко - обожаваше ги! Съквартирантката ú Ес каза на Мони, че щом чула бесния лай погледнала през прозореца и с ужас видяла как Мони е наобиколена от цяла глутница и как в един миг две кучета я захапали по краката, а тя била вцепенена и не могла дори да извика. От този ден несетне Мони изпитваше ужас само при мисълта за бездомно куче и всеки път щом видеше или дори само чуеше такова, цялата настръхваше от страх и се молеше всичко да приключи бързо, за да не изпитва болка дълго време; молеше се да ú прегризат сънната артерия или друга от по-главните, за да умре бързо. Но, слава Богу, не намрази всички кучета заради този случай; просто щом видеше куче се оглеждаше за стопанин или поне за нашийник и щом ги видеше, си отдъхваше. Ако ли не – опитваше се да запази самообладание, да не излъчва адреналин, породен от страха, и да се отдалечи възможно по-бързо и по-далеч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар